۱۳۹۲ آذر ۳, یکشنبه

متن کامل توافق‌نامه ایران و ۵+۱ در ژنو


آنچه در زیر می‌آید متن کامل توافق‌نامه‌ای است که بامداد روز یکشنبه ۲۴ نوامبر (۳ آذر) ، پس از مذاکرات چهار روزه ایران و کشورهای ۵+۱ در ژنو امضا شد.
 این متن از سوی کاخ سفید ایالات متحده منتشر شده و در صدای آمریکا ترجمه شده است.
توقف پیشرفت برنامه ایران و عقب نشاندن بخش‌های کلیدی
تعهد ایران به توقف غنی سازی بالای ۵ درصد:‌
-توقف هرگونه غنی سازی اورانیوم بالای ۵ درصد و برچیدن تجهیزات غنی سازی تا این درصد خاص.
تعهد ایران به خنثی سازی ذخیره اورانیوم ۲۰ درصدی:‌
-ایران باید در فاز اول، ذخیره اورانیوم ۲۰ درصدی خود را تا زیر ۵ درصد رقیق سازد و یا آن را به شکلی درآورد که برای غنی سازی بیشتر مناسب نباشد.
تعهد ایران به توقف پیشرفت در زمینه ظرفیت غنی سازی:‌
-ایران نباید هیچ گونه سانتریفیوژ جدیدی از هیچ نوعی را نصب کند.
-ایران نمی‌تواند هیچ گونه سانریفیوژی از نسل جدید را برای غنی سازی اورانیوم نصب یا استفاده کند.
-ایران باید حدود نیمی از سانتریفیوژهای نصب شده در نطنز و سه چهارم سانتریفیوژهای نصب شده در فردو را بدون فعالیت بگذارد تا به این ترتیب این تجهیزات نتوانند در غنی سازی به کار روند.
-تولید سانتریفیوژ محدود به جایگزین‌سازی تجهیزات آسیب‌دیده شود تا به این ترتیب ایران نتواند از فرصت شش ماهه برای ساخت و انبار کردن تجهیزات سانتریفیوژ استفاده کند.
-ایران نباید تاسیسات غنی سازی جدید احداث کند.
تعهد ایران به توقف پیشرفت در زمینه افزایش ذخیره اورانیوم ۳.۵ درصدی:‌
-ایران تعهد می‌دهد تا ذخیره اورانیوم ۳.۵ درصدی خود را افزایش ندهد، به این ترتیب در پایان دوره شش ماهه مقدار ذخیره اورانیوم ۳.۵ درصدی نسبت به اول دوره بیشتر نخواهد بود، و هر گونه اورانیوم ۳.۵ درصدی جدید به اکسید تبدیل خواهد شد.
تعهد ایران به توقف پیشرفت فعالیت‌ها در اراک و در بخش پلوتونیوم. ایران متعهد است تا:‌
-راکتور اراک را از فعالیت خارج کند.
-به راکتور اراک سوخت‌رسانی نکند.
-تولید سوخت برای راکتور اراک را متوقف کند.
-هیچ‌گونه آزمایش مضاعف سوخت برای راکتور اراک انجام ندهد.
-هیچ‌گونه قطعات اضافی تجهیزاتی را در اراک نصب نکند.
-هیچ‌گونه سوخت و آب سنگین را به محوطه راکتور منتقل نکند.
-هیچ‌گونه تاسیساتی که قادر به بازفرآوری باشد احداث نکند. بدون بازفرآوری، ایران نمی‌تواند پلوتونیوم را از سوخت مصرف شده جدا سازد.
شفافیت کامل و نظارت سرزده از برنامه هسته‌ای ایران
ایران متعهد می‌شود تا:‌
-به بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اجازه بازرسی روزانه تاسیسات نطنز و فردو بدهد. این دسترسی روزانه به بازرسان مجوز می‌دهد تصاویر ضبط شده در دوربین‌های مداربسته را مرور کنند تا کار نظارت ‌جامع و همه‌جانبه باشد. چنین اجازه‌ای امکان شفافیت بیشتر در کار غنی‌سازی در این تاسیسات را فراهم می‌سازد و زمان لازم برای حذف هرگونه عدم تعهد از جانب ایران را کوتاه می‌کند.
-به آژانس امکان دسترسی به تجهیزات مونتاژ سانتریفیوژ را بدهد.
-به آژانس امکان دسترسی به محل تولید قطعات دورانی و تجهیزات انبارشده سانتریفیوژ را بدهد.
-به آژانس امکان دسترسی به معادن و استخراج اورانیوم را بدهد.
-‌اطلاعات طراحی راکتور اراک را ارائه دهد. این امر دیدگاه انتقادی به راکتور اراک را فراهم می‌آورد که قبلا میسر نبود.
-امکان بازرسی‌های مکرر از راکتور اراک را فراهم آورد.
-اطلاعات و داده‌های کلیدی مورد درخواست در پروتکل الحاقی توافقنامه پادمانی آژانس و کد اصلاح شده ۳.۱ را ارائه دهد.
مکانیزم راستی‌آزمایی
آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای اجرای بسیاری از راستی‌آزمایی‌ها فراخوانده خواهد شد تا به شکل همزمان با بازرسی‌های دائم در ایران پیش برود. به‌علاوه، کشورهای ۵+۱ و ایران متعهد به تاسیس یک کمیسیون مشترک برای کار با آژانس برای نظارت بر اجرای و رسیدگی به مسائلی هستند که ممکن است پیش بیاید. کمیسیون مشترک همچنین با آژانس کار می‌کند تا تفاهم‌نامه‌ای از نگرانی‌های قبلی و فعلی را با توجه به برنامه هسته‌ای ایران، تهیه کند، از جمله درباره بعد احتمالی نظامی برنامه اتمی ایران و همچنین فعالیت‌های ایران در پارچین تحقیق کند.
امتیازهای محدود، موقتی، و قابل بازگشت به ایران
در ازای گام‌های بالا از سوی ایران، گروه ۵+۱ امتیازهایی محدود، موقتی و قابل بازگشت را به ایران می‌دهد و همزمان بخش گسترده‌ای از تحریم‌ها، از جمله بر نفت، مروادات مالی، تحریم‌های بانکی مانند سابق باقی می‌مانند. اگر ایران از انجام تعهداتش برنیاید، امتیازها را لغو می‌کنیم. گروه ۵+۱ بویژه متعهد است تا:‌
-اگر ایران تحت این توافق و در چارچوب نظام سیاسی خود از تعهداتش پیروی کند، برای مدت شش ماه تحریم‌های جدید مرتبط با برنامه‌ اتمی را تحمیل نکند.
-برخی تحریم‌های اعمال شده بر طلا و فلزات قیمتی، بخش صنعت اتومبیل ایران، و همچنین صادرات پتروشیمی ایران را به حالت تعلیق درآورد. به این ترتیب در واقع حدود ۱ و نیم میلیارد دلار عایدات نصیب ایران می‌کند.
-مجوز بازرسی‌ها و تعمیرات مرتبط با ایمنی در داخل ایران را برای خطوط هوایی خاص ایرانی صادر کند.
-خرید نفت ایران را در حد فعلی نگاه دارد که در واقع ۶۰ درصد کمتر از دو سال پیش است. ۴.۲ میلیارد دلار حاصل از این فروش به شکل اقساط به ایران منتقل می‌شود به شرطی که ایران به تعهداتش عمل کند.
-۴۰۰ میلیون دلار از سرمایه‌های دولتی ایران را مستقیما به موسسات آموزشی شناخته‌شده در کشورهای ثالث منتقل کند تا هزینه تحصیل دانشجویان ایرانی پرداخت شود.
تعاملات انسان‌دوستانه
تعاملات انسان‌دوستانه‌ای که طبق قانون آمریکا مجاز هستند را تسهیل کند. تعاملات انسان‌دوستانه از تحریم‌های کنگره مستثنی هستند در نتیجه این کانال به ایران امکان دستریسی به منبع جدیدی از پول را نمی‌دهد. مراودات انسان‌دوستانه در برگیرنده خرید مواد خوراکی، کشاورزی، و دارویی و پزشکی است. ما همچنین نقل و انتقالات مالی مرتبط با خدمات پزشکی با خارج از ایران را تسهیل می‌کنیم. ما این کانال را برای منافع مردم ایران درنظر گرفته‌ایم.
در نظر گرفتن لغو محدود تحریم‌ها
به طور کلی، ۷ میلیارد دلار وجه، هزینه‌ای است که ایران طی فاز اولیه و تحت تحریم‌هایی که به قوت خود باقی می‌مانند می‌پردازد. بخش عمده‌ای از حدود صد میلیارد دلار سرمایه ایران در هولدینگ‌های خارجی همچنان به دلیل تحریم‌ها برای ایران غیرقابل دسترس است.
در شش ماه آینده فروش نفت خام ایران نمی‌تواند افزایش یابد. تحریم‌های نفتی به تنهایی منجر به از دست رفتن ۳۰ میلیارد دلار ایران می‌شود- یا حدودا پنج میلیارد دلار در ماه- در مقایسه با آنچه که ایران در شش ماه مشابه سال ۲۰۱۱ نصیبش شد، یعنی قبل از اجرایی شدن تحریم‌ها. با آن که ایران می‌تواند به ۴.۲ میلیارد دلار از عایدات فروش نفت خود دسترسی داشته باشد، حدود ۱۵ میلیارد دلار از درآمدش در این مدت شش ماهه به حساب‌های خارجی‌ مسدود شده ایران واریز می‌شود. به طور خلاصه، تحت این توافق ما انتظار داریم که موجودی ایران در حساب‌های مسدود شده خارجی‌اش افزایش یابد و نه کاهش.
ادامه فشار اقتصادی بر ایران و حفظ ساختار تحریم‌ها
طی فاز اولیه توافق، ما به اعمال تحریم‌هایمان علیه ایران ادامه می‌دهیم، از جمله از طریق اقدام علیه افرادی که به دنبال راه‌هایی برای دور زدن تحریم‌ها هستند.
-تحریم علیه فروش نفت خام همچنان بر دولت ایران فشار خواهد آورد. ما با همکاری شرکای بین‌المللی‌مان فروش نفت ایران از ۲و نیم میلیون بشکه در روز در اوایل ۲۰۱۲ را به یک میلیون بشکه در روز رساندیم و قابلیت فروش تقریبا ۱ و نیم میلیون بشکه در روز را از ایران گرفتیم. این به معنای از دست دادن بیش از ۸۰ میلیارد دلار از آغاز ۲۰۱۲ است و ایران هرگز نخواهد توانست آن را جبران کند. در فاز اولیه توافق، ممنوعیت اتحادیه اروپا بر نفت خام سرجای خود می‌ماند و امکان فروش نفت ایران تا حدود یک میلیون بشکه در روز نگاه داشته خواهد شد، و نتیجتا ایران همچنان ماهانه ۴ میلیارد دلار دیگر ضرر خواهد کرد.
-تحریم صادرات کالاهای نفتی به ایران که میلیاردها دلار به ایران ضرر زد، ادامه خواهد یافت.
-بخش عمده حدود ۱۰۰ میلیارد دلار دارایی خارجی ایران غیرقابل دسترس یا محدود باقی می‌ماند.
-دیگر بخش‌های نظام تحریمی‌ ما دست‌نخورده باقی می‌ماند، از جمله:‌
*تحریم بانک مرکزی ایران و حدود ۲۴ بانک و موسسه مالی دیگر ایران.
*تحریم‌های ثانویه در پیروی از تحریم‌های گسترده ایران که طبق قوانین بر بانک‌هایی اعمال می‌شود که با افراد و موسسات تحریم‌شده از سوی آمریکا، کار می‌کنند.
*تحریم دیگر کسانی که خدمات مالی به ایران ارائه می‌دهند، از جمله انواع مختلف بیمه، و
*دسترسی محدود به سیستم مالی آمریکا
-تمامی تحریم‌های اعمال شده بر ۶۰۰ فرد و موسسه که به خاطر حمایت از برنامه هسته‌ای و موشک بالیستیک ایران هدف تحریم قرار گرفته‌اند، به قوت خود باقی می‌ماند.
-تحریم‌ بخش‌های مختلف اقتصادی ایران، از جمله کشتی‌رانی و کشتی‌سازی به قوت خود باقی می‌ماند.
-تحریم سرمایه‌گذاری طولانی‌مدت در ارائه خدمات فنی به بخش انرژی ایران به قوت خود باقی می‌ماند.
-تحریم برنامه نظامی ایران به قوت خود باقی می‌ماند.
-محدودیت‌های گسترده آمریکا بر تجارت با ایران به قوت خود باقی می‌ماند و دسترسی ایران به تجارت با بزرگترین اقتصادهای جهان را می‌گیرد.
-تمامی تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد به قوت خود باقی می‌ماند.
-تمامی تحریم‌های هدفمند مرتبط با حمایت مالی دولت ایران از تروریسم، نقش بی‌ثبات‌کننده ایران در منازعات سوریه، و سابقه سیاه حقوق بشر ایران، در بین دیگر نگرانی‌ها، به قوت خود باقی می‌ماند.
راه‌حل جامع
طی فاز اولیه شش ماهه، ۵+۱ به مذاکره برای راه‌حل جامع ادامه می‌دهد. پارامترهای این راه‌حل کلی، در جهت اطمینان‌دهی به جامعه بین‌الملل درباره فعالیت‌های منحصرا صلح‌آمیز هسته‌ای ایران است. تحت این راه‌حل جامع: هیچ‌گونه توافقی در زمینه راه‌حل جامع صورت نمی‌گیرد، مگر آن که در همه زمینه‌ها توافق حاصل شود. طی شش ماه آینده تعیین می‌کنیم که آیا راه‌حلی وجود دارد که درباره صلح‌‌‌آمیز بودن برنامه ایران به ما اطمینان کافی دهد. اگر ایران به نگرانی‌های ما پاسخ ندهد، ما آماده افزایش تحریم‌ها و فشارها هستیم.
نتیجه

به طور خلاصه، این گام به نوبه خود اهمیت بسیاری دارد. بدون این توافق مقطعی، ایران می‌توانست هزاران سانتریفیوژ دیگر را به فعالیت درآورد. می‌توانست سانتریفیوژهای نسل آینده را که زمان فوران را کوتاه می‌کند، نصب و راه‌اندازی کند. می‌توانست راکتور آب سنگین اراک را سوخت‌رسانی و فعال کند. می‌توانست ذخیره اورانیوم با غلظت ۲۰ درصد را به فراتر از میزان لازم برای تولید بمب برساند. ایران تحت شرایط فعلی قادر به انجام هیچ‌یک از این‌ها نیست.
به‌علاوه، بدون این رویکرد مقطع‌بندی‌شده، تحریم‌های بین‌المللی ممکن بود حالت فرسایشی به خود بگیرد زیرا ایران می‌توانست این‌طور به جهان وانمود کند که موضعش درباره راه‌حل دیپلماتیک جدی بود و ما جدی نبودیم. ما نمی‌توانستیم شرکا را برای انجام کار حیاتی تحریم‌ها متحد کنیم. با این گام اولیه، ما برنامه ایران را متوقف و به عقب می‌رانیم و به ایران یک گزینه شفاف می‌دهیم:‌ انجام تعهدات و مذاکره با حسن‌نیت برای رسیدن به توافق نهایی، و در غیر این صورت تمامی جامعه بین‌الملل با انزوای بیشتر و فشار پاسخش را خواهند داد.
مردم آمریکا یک راه‌حل صلح‌آمیز و پایدار را ترجیح می‌دهند که از دستیابی ایران به سلاح اتمی جلوگیری کند و نظام جهانی منع گسترش تسلیحات جمعی را تقویت کند. توافق اخیر ما پتانسیل رسیدن به این هدف را دارد. ایالات متحده آمریکا از طریق دیپلماسی قوی و منظم برای صلح بیشتر، امنیت و همکاری میان کشورها به سهم خود تلاش می‌کند. 


* آنچه BBC درباره این "توافق نامه " منتشر کرده است
ایران متعهد شد فعالیتها در تاسیسات اراک را معلق کند، چه در خصوص سوخت رآکتور و چه در خصوص انتقال آب سنگین
بر اساس توافق سیاسی میان وزرای امور خارجه ایران و دولتهای موسوم به ١+٥ (آمریکا، روسیه، چین، فرانسه، بریتانیا و آلمان) با حضور و هماهنگی مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، دولتهای طرف مذاکره ایران متعهد شده اند که:
- تا شش ماه آینده تحریم جدیدی در خصوص برنامه تحقیقات هسته ای ایران اعمال نکنند
- صادرات نفت ایران را از طریق تنگتر کردن حلقه تحریمها به سطحی پایینتر از میزان صادرات فعلی کاهش ندهند
- برخی تحریمهای خرید و فروش طلا و فلزات قیمتی را معلق کنند

- تحریم صنایع خودروسازی ایران و همچنین صادرات محصولات پتروشیمی ایران را معلق کنند
- بازرسی ایمنی و تعمیرات هواپیماهای شرکتهای مسافربری ایرانی را تسهیل کنند
- ٤٠٠ میلیون دلار از داراییهای ایران را برای پرداخت شهریه های دانشجویان ایرانی در دانشگاههای خارجی آزاد کنند و
- خرید مواد غذایی، دارویی و تاسیسات پزشکی توسط دولت ایران را تسهیل کنند
در همین حال، به موجب بیانیه ای که توسط دفتر مطبوعاتی کاخ سفید صادر شده، دولت ایران در مذاکرات ژنو متعهد شده است که در طول شش ماه آینده
- غنی سازی اورانیوم بالای پنج درصد را متوقف کند
- ذخایر اورانیوم غنی شده بین پنج تا ٢٠ درصد را 'خنثی' کند
- هیچ سانتریفیوژ جدیدی در تاسیسات اتمی خود وارد مدار نکند
- نیمی از سانتریفیوژهای موجود در تاسیسات نطنز و سه چهارم سانتریفیوژهای موجود در تاسیسات فردو را غیر فعال کند
- تولید سانتریفیوژهای جدید را به تعویض دستگاههای از کار افتاده محدود کند
- به تعداد تاسیسات غنی سازی اورانیوم موجود نیافزاید
- میزان ذخایر اورانیوم غنی سازی شده در حد ٣.٥ در صد را در طول شش ماه آینده افزایش ندهد، بدین ترتیب اورانیوم غنی شده بیشتر از ذخایر موجود باید به اکسید اورانیوم تبدیل شود
- فعالیتها در تاسیسات اراک را معلق کند، چه در خصوص سوخت رآکتور و چه در خصوص انتقال آب سنگین
- به ماموران آژانس بین المللی انرژی اتمی اجازه بازدید روزانه از تاسیسات نطنز و فردو بدهد؛ و همچنین اجازه بازدید از تاسیسات تولید قطعات سانتریفیوژ، تاسیسات ساخت و نگهداری سانتریفیوژ و همچنین بازدید از معادن اورانیوم کشور
- اطلاعات مورد درخواست آژانس بین المللی انرژی اتمی در خصوص رآکتور اراک را در اختیار آژانس بگذارد و امکان بازدید مرتب از jتاسیسات اراک را تسهیل کند
در مذاکرات ژنو توافق شد که ایران و گروه ١+٥ یک کمیسیون مشترک تاسیس کنند که نظارتهای آژانس بین المللی انرژی اتمی از تاسیسات اتمی ایران را تسهیل کند و به پاسخگویی ایران به سوالات آژانس در خصوص ابعاد احتمالی نظامی برنامه تحقیقات هسته ای آن کشور کمک کند.

دستاوردی محدود برای ایران
تسهیلات ارائه شده به ایران در مذاکرات ژنو محدود هستند. ایران در اثر تعلیق جزئی تحریمها به حدود هفت میلیارد دلار پول برای مخارج معین دسترسی خواهد داشت، اما حدود ١٠٠ میلیارد دلار دارایی های ارزی آن کشور همچنان به دلیل تحریمها قابل دستیابی نیستند.
ایران در طول شش ماه آینده نمی تواند صادرات نفت خود را افزایش دهد. ادامه تحریمهای نفتی در شش ماه آینده به معنای ضربه ای معادل ٣٠ میلیارد دلار ( پنج میایارد دلار در ماه) به اقتصاد ایران در مقایسه با سال ٢٠١١ (پیش از تحریمهای نفتی) است.
بیانیه دفتر مطبوعاتی کاخ سفید حکایت از آن دارد که ایران در طول شش ماه آینده تنها به حدود ٤.٢ میلیارد دلار از پول حاصل از صادرات نفتی خود دسترسی خواهد داشت و نزدیک به ١٥ میلیارد دلار دیگر که از فروش نفت حاصل خواهد شد به حسابهای خارجی واریز می شود که دولت ایران به آنها دسترسی آزاد ندارد.
در طول این مدت، تحریم بانک مرکزی و دیگر بانکهای ایرانی ادامه خواهد داشت، محدودیتهای پوشش بیمه ای به ایران پابرجا می مانند و تحریمهای مربوط به کشتی سازی و کشتی رانی همچنان باقی خواهند ماند.
اینک ایران و گروه ١+٥ باید در طول شش ماه آینده در خصوص امکان رسیدن به یک توافق نهایی گفتگو کنند. دولتهای غربی گفته اند که در صورت عدم توافق نهایی، تحریمهای موجود را افزایش خواهند داد.

باراک اوباما نیز امشب در سخنانی به‌طور رسمی مواضع دولتش را درباره توافق امشب بیان کرد.

رییس جمهوری آمریکا گفت: «دولت من با کشورهای مختلف دنیا هم‌کاری کرد تا تحریم‌هایی را به ایران اعمال کند، و با انتخاب رییس جمهوری جدید فرصتی برای دیپلماسی پدید آمد.»
اوباما افزود: «امروز دیپلماسی مسیر جدیدی را باز کرد که ایران نمی‌تواند به سمت بمب هسته‌ای پیش برود و برای اولین بار پیشرفت برنامه هسته‌ای را متوقف کرده‌ایم».
اوباما درباره محدودیت‌های تحمیل شده به جمهوری اسلامی گفت: «ایران از نسل بعدی سانتریفوژ‌های خودش استفاده نخواهد کرد و تولید سانتیریفوژ متوقف خواهد شد. جمهوری اسلامی ساخت نیروگاه آب سنگین را متوقف خواهد کرد و آژانس سعی می‌کند فعالیت‌هایی را بررسی کند و مانع تولید بمب هسته‌ای شود. این گام اولیه فرصتی برای مذاکرات دیگری ایجاد خواهد شد.»
رییس جمهوری آمریکا افزود: «ایران به بخشی از درآمده‌های نفتی دسترسی خواهد داشت، اما بخش‌های مهمی از تحریم‌ها در ۶ ماه سرجای خود خواهند بود و اگر در پایان ۶ ماه به نتیجه نرسیم، تفاهم متوقف خواهد شد. برنامه هسته‌ای ایران برای اهداف صلح آمیز خواهد بود و اگر چنین باشد، مردم ایران به جامعه بین‌المللی باز خواهند گشت. کنگره در این سال‌ها با اعمال تحریم‌ها کمک زیادی کرد، اما الان وقت اعمال تحریم‌های جدید نیست چرا که اتحاد بین‌المللی را از بین خواهد برد. اتحاد مانع رسیدن ایران به بمب هسته‌ای شده است.»
اوباما هم‌چنین تاکید کرد که متحدان آمریکا در منطقه خاورمیانه هم باید چشم به دیپلماسی داشته باشند.
رییس جمهوری آمریکا گفت: «من به عنوان فرمانده کل قوا اجازه نمی‌دهم ایران به بمب هسته‌ای دست پیدا کند.»
اوباما افزود: «گام اول امروز مهم‌ترین پیشرفتی است که در رابطه‌مان با ایران داشته‌ایم، و باید به سمتی که امنیت‌مان را تضمین کند حرکت کنیم

جان کری: توافق‌نامه نمی‌گوید که ایران حق غنی‌سازی دارد

جان کری نیز در ژنو ضمن تشکر از دولت سوییس و سازمان ملل، از هم‌کارانش در کشورهای ۱+۵ و خانم اشتون تشکر کرد.
کری گفت که اوباما در ماه سپتامبر از من و هم‌کارانم خواست که برای حل مشکل وارد گفتگو با ایران به شکل جدی شود: «ما می‌خواهیم ایران طبیعت صلح آمیز هسته‌ای خودش را ثابت کند، چون ایران در گذشته بر اساس توافق‌های خود عمل نمی‌کرده و مراکز درون کوهستان برای غنی‌سازی استفاده کرده و منتهی به اعمال تحریم‌‌ها شده است. امروز گام مهمی نسبت به برنامه هسته‌ای انجام شده و بر اساس آن جلوی پیشرفت برنامه هسته‌ای و توسعه آن گرفته می‌شود که بتواند تهدیدی برای دوستان ما در منطقه و دنیا باشد.»
جان کری ادامه داد: «واقعیت این است که اگر این گام اول به نتیجه برسد، و به راه حلی نهایی و جامع برسد، دنیا امن‌تر خواهد شد. این تفاهم، برنامه هسته‌ای ایران را به عقب خواهد برد و این اتفاق متحدان ما در منطقه و اسراییل را امن‌تر خواهد کرد. فاز بعدی، بسیار سخت‌تر خواهد بود و باید روراست باشیم. در حالی‌که ما اختلافات اساسی‌ای با ایران داریم، اما بدون تصمیم دولت ایران به دست نمی‌آید. وزیر خارجه ایران تلاش بسیاری کرد و ما معتقدیم که آن‌ها تصمیم گرفتند که به این‌جا باییند و به نتیجه برسیم. با این گام اول، ما زمان و فضایی را ایجاد کرده‌ایم که به سمت یک توافق جامع حرکت کنیم که بر اساس برنامه اولیه آقای اوباما بوده است و ایشان تلاش زیادی کرد، حتی از زمانی که من در کنگره بودم و به تحریم‌های شدیدی علیه ایران رای داده بود، این تحریم‌ها باعث شد که همه به این مذاکرات بیایند و به سمت مذاکرات بعدی برویم.»
هدف تحریم‌ها رسیدن به مذاکرات بوده که الان اتفاق افتاده و بتوانیم به توافقی قابل قبول برسیم که بتواند صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای ایران را نشان دهد، و واضح بوده که ما هم‌کاری برای عدم دست‌یابی جمهوری اسلامی به سلاح هسته‌ای، از مسیری صلح‌آمیز بوده است.
اقداماتی که بر آن‌ها به توافق رسیده‌ایم به مدت ۶ ماه اعمال خواهد شد.
- این توافق مهم‌ترین بخش‌های برنامه هسته‌ای ایران را متوقف می‌کند به شکلی ذخیره غنی‌سازی ایران را کمتر کند.
- ما به تاسیسات کلیدی دسترسی خواهیم داشت. ایران توافق کرده است که غنی‌سازی بالای ۵٪ را متوقف خواهد کرد. غنی‌سازی تا ۲۰٪ متوقف خواهد شد. ایران که امروز اورانیوم هیچ اورانیومی بالای ۲۰٪ نخواهد داشت.
- ایران سانتریفوژ‌های جدید نخواهد ساخت.
- ایران تاسیسات تولید سوخت اراک را ادامه نخواهد داد
- گام اول نمی‌گوید که ایران حق غنی‌سازی دارد، حالا هرطوری که بخواهند تفسیر کنند. می‌گوید برنامه صلح آمیز هسته‌ای مورد توافق است و تحت آن غنی‌سازی می‌تواند ادامه یابد.
- جامعه بین‌المللی بخش‌هایی از تحریم‌ها را بر می‌دارد اما تحریم‌ها برگشت‌پذیر هستند. حدود ۴ میلیارد دلار پول ایران که بلوکه شده بود، به ایران بازخواهد گشت و تحریم طلا و خودروسازی برداشته خواهد شد.
- رفع تحریم‌ها، کمک‌های انسان‌دوستانه را مد نظر قرار داده است. و دسترسی به کالاهایی که قرار نبوده از اول در تحریم‌ها هم باشند به مردم ایران میسر خواهد شد.
- هنوز بخش عمده فروش نفت ایران بلوکه خواهد بود.
کری تاکید کرد که این فقط یک گام اول است اما برنامه هسته‌ای ایران به سمت جلو حرکت نخواهند کرد و این گام اولیه‌ای بسیار مهم است: «دولت آمریکا به دیپلماسی متعهد است و مسوولیت دولت ایران این است که از این آزمون ساده بدون مشکل بیرون آید. کار سختی نیست که ایران، صلح آمیز بودن برنامه هسته‌ای‌ خود را نشان دهد. می‌دانم کسانی هستند که معتقدند که این توافق کامل نیست، آنها باید بگویند که توافق مورد نظرشان چیست.»
جان کری هم‌چنین گفت توافق‌نامه نمی‌گوید که ایران حق غنی‌سازی دارد.
اگر ایران به برنامه هسته‌ای خود ادامه می‌داد، کشورهایی مثل اسراییل و امارات تحت خطر و تهدید بیشتری بودند.
جان کری در باره امکان رسیدن به توافق در دوران جورج بوش گفت: «در سال ۲۰۰۳ وقتی ایرانی‌ها پیشنهاد دادند که برنامه هسته‌ای را متوقف کنند، ایران سانتریفوژ‌های کمی داشت اما امروز حدود ۱۹۰۰۰ سانتریفوژ دارد و تحریم‌ها مانع نشد.»
کری درباره اعتقاد برخی به اولویت گزینه نظامی گفت: «برخی راه حل نظامی را گزینه اول می‌دانند، من و آقای اوباما اعتقادی به این نداریم چون ریسک‌های زیادی دارد اما آقای اوباما گفته است که این گزینه را حذف نمی‌کند.»
وزیر خارجه آمریکا افزود: «ما در رسیدن به این هدف که ایران به سلاح هسته‌ای دسترسی نداشته باشد پیش می‌رویم. فتوای رهبری ایران درباره منع استفاده از سلاح هسته‌ای وجود دارد. ما با احترام متقابل هم‌کاری می‌کنیم تا به سمت فرآیندی برویم که تهدید از بین برود و ما در این ماموریت پابرجا هستیم و از همه توان‌مان استفاده خواهیم کرد.»
کری هم‌چنین اشاره کرد که :«از سال ۱۹۷۹ به خاطر عدم اعتماد و دشمنی، جمهوری اسلامی و آمریکا امکان گفتگو نداشته‌اند، اما در مواقعی امکان کمک‌هایی وجود داشته، از جمله در افغانستان، اما منصفانه است که بگوییم که انتخاب‌های ایران سد بزرگی را ایجاد کرده و نگرانی‌های زیادی را برای متحدان آمریکا در منطقه خلیج فارس و اسراییل ایجاد کرده که ثبات منطقه را دچار مشکل کرده است. الان زود است درباره مسائل دیگر حرف بزنیم، اما باید گفت که ایران انتخاباتی را انجام داده که به سمت جامعه بین‌المللی بازگردد. امید ما این است که هم‌کاری در مورد مساله هسته‌ای می‌تواند منجر شود به چیزی که آقایان ظریف و روحانی گفته‌اند که به رابطه‌ای جدید منجر خواهد شد، اما این مساله باید در عمل انجام شود و ما این مساله را به آزمون گذاشته‌ایم.»
جان کری در باره نگرانی‌های اسراییل گفت: «شفاف بگویم که اسراییل و همسایگانی که احساس خطر می‌کنند، گام بعدی باید اطمینان ایجاد کند که هر گونه احتمال دست‌یابی ایران به سلاح هسته‌ای را از بین ببرد و ایران باید تصمیم مهمی در این‌باره بگیرد. این لحظه، بسیار مهم است اما نمی‌توانم بگویم که یک پیروزی به دست آمده، این یک گام است.»
کری در پاسخ به سوالی درباره انتقادهای جدید نتانیاهو و نیز نمایندگان جمهوری‌خواه درباره این تفاهم گفت: «در باب سخنان آقای نتانیاهو که مورد احترام من هم هست و هفته‌ای چند بار با او در همین مورد حرف زده‌ایم. ما می‌توانیم اختلاف نظر در تاکتیک‌های‌مان داشته باشیم، اما در استراتژی هم‌نظریم. ما هیچ اختلاف نظری در استراتژی با اسراییل نداریم. ما نمی‌توانیم ببینیم که ایران به واسطه سلاح هسته‌ای کشورهای منطقه را تهدید کند. ایران می‌گوید که به دنبال سلاح هسته‌ای نیست و باید مثل بقیه کشورها ثابت کند که برنامه‌اش صلح آمیز است. ما معتقدیم که این توافق بدی نیست. ایران باید نشان دهد که چه فرایندی برای اورنیوم وجود دارد؟ در یک برنامه صلح آمیز، مرکز تولید پلوتونیوم جایی ندارد. ما و اسراییل یک استراتژی داریم.»
جان کری درباره اقدام‌های احتمالی کنگره گفت: «در مورد کنگره، من اعتماد دارم به هم‌کارانم در کنگره و دنبال این هستم که به کنگره بروم و توضیح دهم که چه کرده‌ایم و با آن‌ها هم‌کاری کنیم و بگوییم اثر این تحریم‌ها چه بوده. اگر به توافقی نرسیم، می‌توانند تحریم‌ها را اعمال کنیم. اگر تحریم‌ها را اعمال کنند، آقای اوباما می‌تواند آن را وتو کند. برنامه ما این است که هم‌کاری داشته باشیم و کنگره شریک خوبی برای کار ما در ۶ ماه آینده خواهد بود.»



هیچ نظری موجود نیست: